Biografie

Django Mathijsen is de zoon van beroepsmusici. Hij zat dan ook al als tiener als jazzorganist op het podium. Maar hij was ook bezeten van techniek en wetenschap. Waarschijnlijk had Jules Verne daar iets mee te maken. Django verslond Vernes boeken al op zijn tiende. Dus ging hij naar de TU Eindhoven waar hij afstudeerde als werktuigkundig ingenieur.

Na zijn studie deed hij onderzoek naar de bijzondere eigenschappen van het Hammond B3 toonwielorgel. Daarover schreef hij een populairwetenschappelijk boek, De Ziel van het Beest, later als rubriek verschenen in het blad Keyboards&Midi. Ruim driehonderd artikelen volgden in Nederlandse en Engelstalige tijdschriften (ANWB AutoKampioen, Automotive Engineer, Panorama, Zo zit dat, Keyboard, Classic Ford, MiniWorld, Luister, Jazzism…). Als wetenschapsjournalist was hij jarenlang redactielid bij Product en vaste medewerker van Plastics Innovations en de Kijk.

Hij werkte als robotdeskundige achter de schermen bij de prijswinnende teeveeprogramma’s Robot Wars (de robotvechtsport die het BBC2 kijkcijferrecord van 6,9 miljoen kijkers haalde) en TechnoGames (de Olympische Spelen voor robots). Hij startte en leidde de Nederlandse en Duitse Robot Wars, adviseerde honderden robotbouwers en keurde, bouwde en repareerde talloze machines.

Als schrijver heeft hij zich de laatste jaren opgewerkt tot de meest bekroonde Nederlandse verbeeldingsliteratuurauteur. Zo heeft hij o.a. gewonnen: de Grote Brugse Boekhandel Fantasy Award, Trek Sagae, twee keer de NCSF-prijs, vijf keer de Pure Fantasy themawedstrijd en hij is de enige auteur die drie keer de Unleash Award (de hoogst gedoteerde onderscheiding voor de Nederlandse verbeeldingsliteratuur) heeft gewonnen. Neem een kijkje in zijn vitrine voor een compleet overzicht. Zijn korte verhalen zijn verschenen in alle huidige Nederlandse SF/F/H tijdschriften en e-zines en in diverse Noord-Amerikaanse toptijdschriften. Daarnaast is hij al vertaald in het Frans en het Hebreeuws.

In maart 2010 heeft Books of Fantasy zijn bloedstollende sciencefictionthriller Mando Vidé en het Robotbevrijdingsfront uitgegeven (Inmiddels is het boek door en-Publikant ook in het Engels uitgegeven). Hij jureert Fantastels en heeft samen met Anaïd Haen het kinderboek Koningsbillen en drakenstreken en de eerste thrillerroman over WikiLeaks geschreven: Codenaam Hadsadah.

Django Mathijsen