Mando Vidé en het Robotbevrijdingsfront

Mando Vidé en het RobotbevrijdingsfrontNadat Django twee keer op rij de Unleash Award won, vroeg uitgever Alex de Jong van Books of Fantasy hem om deze roman. Hij is uitgegeven in maart 2010 en gebaseerd op het verhaal "Robotnormen, robotwaarden en de Turkse tortel", waarmee Django zijn tweede Unleash Award won.

Deze bloedstollende sciencefiction technothriller speelt rond het jaar 2040. Een programmeur van robotauto’s raakt alles kwijt als hij wordt verdacht van terrorisme. Opgejaagd door de politie, duikt Mando onder bij terroristen en ontdekt een gruwelijk massamoordcomplot. Wie zitten erachter, wat zijn hun motieven en wat hebben het Robot Wars kampioenschap en een ontvoerde vechtrobot ermee te maken? Een race tegen de klok begint.

Lees hier de eerste hoofdstukken uit het boek.

Het boek is als paperback hier te bestellen.

E-book, uitgegeven door E-publikant

Mando Vidé en het robotbevrijdingsfrontOp 1 december 2011 werd het boek door Uitgeverij E-publikant ook uitgegeven als e-book.

 

Het is hier verkrijgbaar in alle gangbare e-formats.

 

Hier is de eerste 20% van het boek gratis te lezen.

 

Recensies

Wat anderen zeggen over Mando Vidé en het Robotbevrijdingsfront:

 

“De debuutroman van Django Mathijsen lijkt aan de oppervlakte louter een spannende SF-technothriller, maar in Mando Vidé en het Robotbevrijdingsfront komen diepgaande, ethische kwesties aan de orde: niet alleen de kwestie van robotrechten maar ook de toenemende schending van de privacy (…).

Natuurlijk ligt een vergelijking tussen Mathijsen en Asimov voor de hand. De drie robotwetten van Asimov zijn inmiddels ingehaald door de toekomstvisie van Mathijsen: een positronisch brein is geen vereiste meer, waarmee de begrenzing van een robotbrein opnieuw actueel wordt. En het conflict tussen Mando en Dylah dwingt de lezer tot een keuze: pro of contra robotrechten?

Mathijsen heeft bewezen een spannende en tegelijk diepzinnige roman af te kunnen leveren. Bovendien weet Mathijsen als robotdeskundige waar hij over schrijft. Hij durft een kinky, doch functionele seksscène op te nemen en ook de nodige humor ontbreekt niet.”

--Okke de Jong, Ezzulia

 

"Het verhaal ontvouwt zich werkelijk in sneltreinvaart en bevat een aantal elementen die in een James Bond film niet zouden misstaan (achtervolgingen, technische snufjes en, jawel, seks). (…) De schrijver houdt de spanning in het verhaal van begin tot eind goed vast en het ontbreekt de karakters ook niet aan een zeker gevoel voor humor. Ze hebben bij Attest een neusje voor het vinden van lokaal talent en met Mathijsen hebben ze denk ik iemand binnen gehaald die het een en ander in zijn mars heeft."

--Valashain, Fantasy Realm

 

"Een met veel vaart geschreven boek, waarin de thrillerelementen heel sterk aanwezig zijn. (…) Jules Verne kan trots op hem zijn."

--Adri Gorissen, Limburgs Dagblad

 

"In Mathijsens toekomstschets hebben machines de mens qua intelligentie geëvenaard, terwijl de emotionele verschillen langzaam verdwijnen. In de dialogen en monologen worden de ethische aspecten van deze mensrobots uitgewerkt. Mogen machines als slaven gebruikt worden of moeten we ze burgerrechten geven?"

--Henny van der Pluijm, De Ingenieur

 

"Tjee, man, wat kun jij schrijven zeg! Geen wonder dat je al die prijzen in de wacht hebt gesleept. Ik vond je boek echt geweldig. Lekkere schrijfstijl. Leest enorm fijn. En ontzettend knap hoe je zowel werkelijk duizelingwekkende actie- (en seks-!)scenes kunt beschrijven, als ook nog wat over (deels toekomstige) techniek en AI kunt uitleggen zonder dat het vervelend wordt! Wat een geweldige fantasie heb jij. Het spreekt mij in ieder geval enorm aan.

Zijn de filmrechten al verkocht? Lijkt me wel iets voor Paul Verhoeven...;-)"

--Prof. dr. John-Jules Charles Meyer, Head of Intelligent Systems Group, Utrecht University

 

Deze technothriller raast als een bloedstollende actiefilm door. (...) Het is doorspekt met technische snufjes waarvan je het bestaan niet wist. Mijn favoriet is de robotlibelle die mensen opspoort, nanochips die alle handelingen in de gaten houden, een robotpanter, cyborg Futrella met een infrarood oog en de vechtrobot Destruzone. De dialogen zijn snel en zitten goed in elkaar. Ook mag de nodige humor niet ontbreken en heeft Django Mathijsen er zelfs een gewaagde seksscène ingezet.

Cocky van Dijk, SF Terra.

 

Interviews

Naar aanleiding van deze roman heeft Django onder andere de volgende interviews gegeven.

TUE Matrix (pagina 46)

Omroep Brabant

Limburgs Dagblad april 2010

 

Illustraties

Sander van Zijl heeft de schitterende omslagillustratie van Mando Vidé en het Robotbevrijdingsfront gemaakt:

Cover image Mando 1

 

Hij heeft ook diverse scènes uit het boek uitgebeeld:

Mando in Dylahs appartementMando gevangen in Dylahs appartement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cover image Mando 1Mando en Helger vluchten in de RS2000 voor de politie

 

  

  

 

 

Cover image Mando 1Mando vecht tegen robots, terwijl Helger in de RS2000 hem te hulp sprint